Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kotiseutukirjaksi muiden kotiseutukirjojen sarjassa lauritsalalaisista linja-autorahastajista kertovan teoksen Tuo pieni rahastajatyttö, tuo tyttö Osulan linjurien – Muistoja Saimaan Osuusauton ajoista Lauritsalassa. Kirjan tarinat on kerännyt Seija Savolainen. Kirjan on kustantanut Lauritsala-seura ja toimittanut Kaisu Lahikainen. Palkinto julkistettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 5.10.2013.
Raadin lausunto:
Lauritsala-seuran tuottama teos Tuo pieni rahastajatyttö, tuo tyttö Osulan linjurien – Muistoja Saimaan Osuusauton ajoista Lauritsalassa on ihmislähtöinen kertomus yhdestä jo kadonneesta ammattiryhmästä, linja-autorahastajista, sittemmin autoemännistä.
Teos rakentuu lyhyille henkilökuville ja tukeutuu pääsiallisesti Seija Savolaisen omiin haastatteluihin, joskin mukana on jonkin verran hänelle lähetettyjä muistelukertomuksia. Näiden henkilökohtaisten muistelusten kautta avautuu samalla käytännössä koko sodanjälkeinen linja-autoliikenne Suomessa. Samalla tarjotaan näkymää linja-automatkustajien arkeen ja juhlaan: ostosmatkailuun, lauantai-illan tanssilavatunnelmiin ja arkisen harmaisiin koululaiskyyteihin.
Rahastajatyttöjen työpäivät olivat pitkiä, mutta eteläkarjalaisella huumorilla selvittiin vaikeistakin paikoista. Oman kuvauksensa saavat myös kuljettajat, rahastajatyttöjen lähimmät työkaverit.
Teoksen vaikuttavuutta lisäävät aikalaisvalokuvat, useimmin nauravina poseerauskuvina, jotka tuovat silmiemme eteen rahastajatyttöjen elämänpiirin – työssä ja sen ulkopuolella. Päähenkilöiden kuvaukset on sijoitettu tekstiksi kronologisessa järjestyksessä ja näin samalla tarjoutuu lukijalle mahdollisuus seurata liikennekulttuurin muutosta.
Kuvassa vasemmalla kirjan tarinat kerännyt Seija Savolainen ja oikealla Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas (kuva: Suomen Kotiseutuliitto)