Lauritsala-seuran esitelmäsarja tunnetuista lauritsalalaisista jatkuu sunnuntaina 26.10. Ilkka Kuivalainen kertoo diplomi-insinööri Henrik Cronströmistä, joka jo 1920-luvulla alkoi edistää Lauritsalan muodostamista itsenäiseksi kunnaksi ja seurakunnaksi. Tilaisuus pidetään Lauritsalan työväentalolla, ja se alkaa klo 14.
Diplomi-insinööri Henrik Cronström (1879 – 1958) toimi Kaukaan tehtailla koko työuransa ajan. Hän kävi tehtailla jo opintojensa lopulla ja sai nuoremman insinöörin paikan heti valmistumisensa jälkeen vuonna 1905. Hän siirtyi eläkkeelle yhtiön teknillisenä johtajana ja isännöitsijänä vuonna 1946. Näiden neljän vuosikymmenen aikana tehdasyhdyskunta kehittyi monella tapaa.
Cronström oli mukana Lappeen kunnan hallinnossa ja osallistui hankkeeseen muodostaa Lauritsalasta oma seurakunta ja kunta jo 1920-luvun alussa. Tällöin varattiin paikka kirkolle ja hautausmaalle tehtaan maan itälaidalle, mutta tämä kaavasuunnitelma ei toteutunut, koska Lappeen seurakunta ei vielä suostunut uuden seurakunnan perustamiseen. Kun Lauritsalan kauppala perustettiin, osallistui Cronström pitkään myös sen hallintoon.
Cronström kehitti koneinsinöörinä etenkin rullateollisuutta. Hän teki vuosina 1913 – 1914 pitkän opintomatkan, jolloin hän tutustui myös Yhdysvaltojen ja Kanadan rullatehtaisiin. Toinen hänen mielenkiintonsa kohde oli rakennustoiminta, jota hän itse johti rakennusmestariensa avulla. Hän loi Kaukaan alueelle yhtenäisen ilmeen yhdessä valitsemansa arkkitehti V.G. Palmqvistin kanssa.
Vaikka Cronström ja hänen vaimonsa olivat molemmat kotoisin Pohjanmaalta, he jäivät eläkevuosinaankin asumaan Lauritsalaan.
Kahvitarjoilu tilaisuuden jälkeen.