Rahastajatytöt tarinoivat kirjassa

Seija Savolaisen kokoama kirja Tuo pieni rahastajatyttö, tuo tyttö Osulan linjurien – Muistoja Saimaan Osuus-Auton ajoista Lauritsalassa on julkistettu.

Tuo pieni rahastajatyttö -kirja sisältää lähes 90 rahastajan muistoja ja kokemuksia 1940-luvulta 70-luvun lopulle, jolloin rahastajien ammatti lakkautui. Noin 190-sivuisessa kirjassa on yli 160 kuvaa. Kirjan on julkaissut Lauritsala-seura.

− Kesällä 2010 oli Joutsenoon, Ilottulan ammattiosaston majalle Saimaan rannalle kokoontunut Saimaan Osuus-Auton eläkkeelle jääneitä kuljettajia, rahastajia ja korjaamon väkeä. Muistot menneistä työpäivistä yhteisessä Osulassamme lentelivät ilmassa, Seija Savolainen kertoo kirjan esipuheessa.

− Joku harmitteli, ettei kukaan ei ole merkinnyt näitä juttuja muistiin. Sanoin silloin, että minulla kyllä on kirjoitettuna joitakin omakohtaisia tarinoita. Kertokaa lisää, niin saadaan niitä kootuksi enemmänkin, kehottelin. Niin syntyi kiinnostus ja motiivi koota muistoja ammatista, joka aikanaan tuli, oli ja meni.

Ensin pelkästään rahastajille suunnitellusta muistelmakoosteesta syntyi Seija Savolaisen innostuksen ja ahkeran kokoamistyön ansiosta kirja, joka luo kokonaiskuvaa Osulan tuon ajan historiasta rahastajien näkökulmasta.

− Näistä muistamisistamme syntynee kuva vuosikymmenten takaisista työpäivistämme. Moni aloitti 15-vuotiaana, jopa neljäntoista ikäisenä, ja teki pisimmillään 21 ½ tunnin työpäivän suuremmitta tauoitta eväspalojen ja maitopullon voimalla. Silti moni sanoi kokeneensa Osulan työajan myönteisenä ja vaihtelevana aikana. Aina oli useimpien mielestä kiva lähteä töihin, Seija Savolainen kuvailee.

Rahastajien ja kuljettajien lisäksi muistoissa ovat mukana monet vakituiset kulkijat, jotka saattoivat matkustaa päivittäiset työmatkansa jopa 30 vuotta samalla linjalla. Vakituisia matkustajia olivat myös monet koululaiset.

Osulan lisäksi tarinoissa kuvastuu voimakkaana kadonnut aikakausi, yhteisöllinen maailma, jossa ihmisiin luotettiin, apua pyydettiin ja saatiin nykyajasta katsoen mitä oudoimmissa tilanteissakin.

Tuo pieni rahastajatyttö -kirjan ostopaikkoja ovat K-Supermarket Lauritsala, Karjala-myymälä ja heinäkuussa Kartanon kesäkahvila. Kirjaa voi myös kysyä Lauritsala-seuran johtokunnan jäseniltä ja seuran tapahtumissa. Kirjan hinta on 30 €.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close