Uudenvuoden puhe

Hyvät lauritsalalaiset!

Vartti Etelä-Karjalan toimittaja kysyi minulta mitä on paljon puhuttu Lauritsala-henki. Vastasin hänelle, että se on suunnattoman suurta yhteisöllisyyttä, jota täältä Lauritsalasta löytyy. Eräs kaupungin johtavista virkamiehistä sanoi kerran minulle, ettei hän ole missään tavannut sellaista yhteishenkeä ja yhteisten asioiden puolesta toimimista kuin Lauritsalassa. Lauritsala-henki on arvokas pääoma, jota kannattaa vaalia.

Lauritsala-henki on aikaansaanut vuonna 2010 useita asioita, joista mainitsen muutamia:

 

Lauritsalan alueraati valittiin vuoden 2010 Asukastoimijaksi. Ensimmäistä kertaa jaetun tunnustuksen perustelujen mukaan alueraati on toiminut aktiivisena asukasvaikuttajana ja oman alueensa vahvana puolestapuhujana. Raati on myös pitänyt aktiivisesti yhteyttä kaupunkiin ja sen tekemät esitykset kehittämistoimenpiteistä ovat olleet toteuttamiskelpoisia.

 

Suomen lukiolaisten liitto ja Suomen messut palkitsivat tuhannen euron stipendillä Lauritsalan lukion oppilaskunnan kouludemokratian ja yhteisöllisyyden edistämisestä. Oppilaskunnan edustajat kävivät Helsingissä Studia-messuilla vastaanottamassa kulttuuriministeri Stefan Wallinin luovuttaman palkinnon.

 

Tänä vuonna on aloitettu uudestaan 2000-luvun alussa toteutettu Kylä pitää huolta lapsistaan -projekti. Projektin tarkoituksena on, että ympäröivä yhteisö puuttuu riittävän varhain lasten ja nuorten ongelmiin. Vuosi 2010 on käytetty suunnitteluun ja tarkoitus on, että alkavana vuonna projektin toteutus todenteolla alkaa.

 

Olemme pystyneet vaikuttamaan Lauritsalan kartanon alueen kaavoitukseen niin, että kaava kunnioittaa enemmän kulttuurillisia arvoja. Saimaan kanavan matkailupuistohankkeen suunnitteluun on osallistuttu aktiivisesti. Lauritsalaan on talkootyöllä rakennettu koirapuisto. Lauritsalalaiset ovat myös olleet erittäin aktiivisesti puolustamassa oman lukion säilymistä.

 

Tässä siis vain joitakin vuoden 2010 aikaansaannoksia. Vuosi 2011 tuo tullessaan monia Lauritsalaan vaikuttavia projekteja ja asioita, joista ehkä suurimpia ovat seuraavat:

 

Muukon tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa loppuvuodesta. Alueelle tulee seitsemän tuulivoimalaa ja sähköasema. Rakennusluvat voimaloille on jo myönnetty ja tuulen mittaus on meneillään.

 

Lauritsalan aluekeskuksen kehittämiseksi tehdään työtä. Kaksoisraiteen rakentaminen tekee mahdolliseksi paikallisjunaliikenteen aloittamisen. Yksi paikallisjunan pysäkeistä tulee Lauritsalaan. Asiasta käynnistetään selvitystyö.

 

Lauritsalan päiväkodin rakentamisen koulukeskuksen yhteyteen pitäisi alkaa jossain vaiheessa tulevaa vuotta. Uusi tarjouspyyntökierros rakentajille on meneillään.

 

Vaikka Lauritsalan alueen kouluratkaisut tehdään vasta vuonna 2013, on asian valmistelu jo alkanut. Muukonniemen ja Kanavansuun koulut vaativat vähintäänkin peruskorjausta. Mustolan koulu on jo osittain käyttökiellossa ja Partalassa on melkein sama tilanne. Kaupunki ei tule peruskorjaamaan kaikkia näitä kouluja Osa Mustolan koulun oppilaista on jo siirretty Lauritsalan koulukeskukseen ja on suuri todennäköisyys, että edellä mainituista kouluista joudutaan siirtämään useampia luokkia Lauritsalaan. Tämä enteilee suunnitelmia Lauritsalan lukion alasajosta ja lakkauttamisesta.

 

Nyt tulisi kaikkien lauritsalalaisten olla erittäin aktiivisia ja painostaa kaupungin virkamiehiä ja päättäjiä kiirehtimän ns. Pontuksen koulun rakentamista korvaamaan kunnostuskelvottomat pikkukoulut. Uudelle koululle on tehty investointivaraus vuosille 2013 – 2015. Koulun rakentamista tulisi ehdottomasti aikaistaa, jotta lapsemme eivät joutuisi opiskelemaan epäterveellisessä ympäristössä. Pontuksen koulu pitää rakentaa riittävän suureksi, jotta tilojen tarve ei aiheuta paineita Lauritsalan lukion lakkauttamiseen Uuteen koulun pitää myös mahtua lapset, jotkaa muuttavat Ilottulaan alueen uudisrakentamisen myötä.

 

Lauritsala on elinvoimainen aluekeskus, jossa asukkailla on mahdollisuus ja oikeus palveluihin, työntekoon, asumiseen ja viihtyisään ympäristöön.

 

Suomen perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Meillä kaikilla on siis sekä oikeus että velvollisuus vaikuttaa oman ympäristömme tilaan. Hyvä ympäristö lisää asukkaiden hyvinvointia. Tieto oman lähiympäristön historiasta ja nykypäivästä lisää asuinalueemme arvostusta. Tehokkaimmin tätä tietoa saa ja pystyy vaikuttamaan asioihin toimimalla paikallisissa yhdistyksissä kuten Laurisala-seurassa tai Lauritsalan alueen asukasyhdistyksessä.

 

Lopuksi haluan lausua teille pienen ajatelman:

 

Tänä iltana, uuden vuoden kynnyksellä, kuiskasin pienen toiveen: Anna meille kaikille kaikkea hyvää tulevaan vuoteen! Anna tähti oppaaksi eteenpäin johdattamaan, kuu tietä valaisemaan ja aurinko lämpöä antamaan. Anna iloa päiviin, anna uskoa ihmeisiin, anna enkeleitä rinnalle kulkemaan.

 

Haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää uutta vuotta!

 

(Lauritsala-seuran puheenjohtajan Anne-Maija Laukaksen puhe uuden vuoden tilaisuudessa, jonka järjestivät Lauritsala-seura, Lauritsalan alueen asukasyhdistys ja Lauritsalan seurakunta 31.12.2010 klo 21 Lauritsalan VPK:n pihalla)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close